STAAB Residence / Chen + Suchart Studio

For the STAAB Residence designed by Chen + Suchart Studio the context for this site consists of larger homes on one-acre lots. Aesthetically, the neighboring houses’ architectural language is more often than not, associated with speculative developer trends and styles, rather than an integrated understanding of the site, the views, and the potential. As a result, the project required a strategy which would edit out the immediate context of this neighborhood while focusing on distant views of the McDowell Mountains to the north and the valley to the south and southwest. The project also sought to create a protected courtyard space for the backyard and pool area as an immediate focus for the lower level of the house in contrast to the second level taking advantage of the more distant views.

   

For the STAAB Residence designed by Chen + Suchart Studio the context for this site consists of larger homes on one-acre lots. Aesthetically, the neighboring houses’ architectural language is more often than not, associated with speculative developer trends and styles, rather than an integrated understanding of the site, the views, and the potential. As a result, the project required a strategy which would edit out the immediate context of this neighborhood while focusing on distant views of the McDowell Mountains to the north and the valley to the south and southwest. The project also sought to create a protected courtyard space for the backyard and pool area as an immediate focus for the lower level of the house in contrast to the second level taking advantage of the more distant views.

Perspective / Plan

The house presents itself as a series of sand-blasted 12-8-16 masonry walls upon which a stainless steel and glass clad volume floats. The masonry walls are solid with minimal openings in order to ensure privacy. In specific locations associated with the entry courtyard and the outdoor space for a guest bedroom, the masonry gradually opens up its coursing to allow for light and air. A separate weathering steel plate clad volume to the south houses the garage while also providing privacy to the pool area and backyard from a neighboring house.

Entering into the residence takes one along a monolithic field of desert grasses and through a portal created by two masonry walls and the volume above. One is ushered into a garden space by the sound of water while being focused on the views to the north of the McDowell Mountains. This garden space offers an area of repose in order to mentally dispose of the immediate context of the neighborhood before entering the house.

Ground Level Plan

Upon entering, the main living space is configured as one uninterrupted volume of space. These public spaces open immediately to the pool and backyard living areas by means of sliding glass panels that fully disappear. The entry garden is maintained as part of the living space’s experience by the stair being as visibly open as possible while maintaining definition to the entry area.

Second Level Plan

An adjacent series of spaces in between two masonry walls house two guest bedrooms each having their own distinctive experiences of the site.  One is focused on the immediate backyard area while the other is focused on the more distant view to the north.  One larger bathroom space separates these two bedrooms while the shower and bath configuration also allows a focused view to the north.

The master suite and office are located in the volume above.  A panoramic view of the McDowell Mountains to the north is offered in each of these second level spaces.  The master bedroom, dressing, and bathroom spaces are configured as one large suite in order to provide an open relationship while emphasizing the panoramic quality of the view to the north.

Construction

The upstairs volume is clad in 11 gage 4’ wide stainless steel plate and 1” insulated glass panels with a silver colored high performance thermal coating. The strategy of the cladding for this volume was to create an envelope that would best absorb the environment and allow for a varying perception of color and finish throughout the day.

Architect: Chen + Suchart Studio
Location: Scottsdale, 
Project Year: 2010-2012
Project Area: 3,008 SqFt
Contractor: Verge Design & Build
Structural Engineering: AED Structural Engineers Inc.

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: